FIFA World Cup Qatar 2022 logo ©
Series
FIFA World Cup potentials: Deze spelers uit poule F zijn interessant voor Feyenoord
De winterstop is aangebroken. Er gaan veel spelers richting het wereldkampioenschap in Qatar, wat volgende week begint. Diverse spelers van Feyenoord krijgen de kans om zich te laten gelden op het hoofdtoernooi, waaronder Justin Bijlow en Sebastian Szymański.
1908.nl volgt het toernooi op de voet. Wij willen het toernooi nog net wat interessanter maken om bepaalde spelers -geheel uit eigen kennis en data- voor jullie uit te lichten. Er lopen veel interessante spelers rond op het eindtoernooi. spelers die wellicht ooit neer kunnen strijken bij Feyenoord. Disclaimer: Het wil dus niet zeggen dat Feyenoord deze spelers daadwerkelijk volgt, maar wij willen deze jongens graag aanstippen als zijnde 'interessant'.
Wij maken per poule een verslag over deze spelers. Waarom zouden zij goed bij onze club kunnen passen? Wat kunnen ze toevoegen aan Feyenoord? Je leest het in deze serie, waarvan wij per dag in aanloop naar het toernooi één poule (A tot en met H) voor jullie uitlichten.
We strijken neer in groep F, bestaande uit:
- België [FIFA ranglijst: 2e]
- Kroatië [FIFA ranglijst: 12de]
- Marokko [FIFA ranglijst: 22ste]
- Canada [FIFA ranglijst: 41ste]
Aangekomen bij Groep F, zien we hier net als in de vorige groepen twee duidelijke favorieten en twee mindere voetballanden. België, ondertussen de nummer twee van de wereldranglijs - en Kroatië, de runner-up van het vorige WK. Deze twee ploegen zijn aan hun stand verplicht om zich te kwalificeren voor de volgende ronde van dit WK. Maar die taak lijkt makkelijker dan het is. Zéker omdat er bij Canada en Marokko meer dan voldoende talenten lopen om het de favorieten lastig te maken.
De tijd dat Canada als voetbaldwerg werd gezien in de voetballerij is ondertussen verleden tijd. Veel spelers hebben de overstap naar Europa gemaakt in de laatste jaren en ook de resultaten van het nationale elftal zijn verbeterd. De absolute supersterren van de Canadezen zijn natuurlijk Alphonso Davies en Jonathan David, maar naast de gevestigde namen en de opkomende spelers zijn er nog altijd interessante, ietwat onbekende voetballers in de selectie van The Maple Leafs te vinden. Te beginnen bij Richie Laryea van Toronto FC. De verdediger kende zijn definitieve doorbraak tijdens het MLS is Back-toernooi twee jaar geleden tijdens de COVID 19-pandemie als rechtsback. Hij is sindsdien uitgegroeid tot een betrouwbare kracht in de verdediging van de MLS-ploeg.
Laryea werd het vorige halfjaar uitgeleend aan Nottingham Forest, waar hij met die club wist te promoveren naar de Premier League. Nu, ietwat uitgeblust, is hij een paar keer op de bank bij Toronto belandt - maar zijn onderliggende cijfers zijn nog steeds erg goed. De opkomende back is met zijn zeer succesvolle dribbels (gemiddeld 4 per wedstrijd waarvan de helft de bal meer dan een derde bij vijandelijk doel brengt) een constant gevaar in de open ruimte. Maar dat niet alleen, want de dribbels die niet slagen worden eigenlijk alleen maar onregelmatig gestopt: Hij wint per wedstrijd bijna 3,5 overtreding. En ook na de dribbel is zijn vervolgactie goed, daar hij per wedstrijd drie keer met zijn passing gevaar weet te creëren in het doelgebied van de tegenstander. Maar het belangrijkste voor een verdediger is nog altijd verdedigen. Ook op dat vlak past Laryea goed bij Feyenoord. De back blijft lang staan (slechts 0,34 tackles per wedstrijd) en ook nog op de goede plek blijkt uit zijn drieënhalf intercepties per wedstrijd. In de 1-tegen-1 lijkt Laryea te beschikken over een ‘Malaciaesque’ over-mijn-lijk-mentaliteit met meer dan 6,5 defensieve duels per wedstrijd en een winpercentage van meer dan 60%. Feyenoord zit wat betreft rechtsbacks goed in de slappe was, maar bij een mogelijk vertrek van Geertruida of Pedersen is deze muur uit Toronto een goed alternatief.
Verder bij Canada, en eigenlijk ook bij Toronto, vinden we Mark-Anthony Kaye terug. De middenvelder is deze zomer overgekomen van Colorado, nadat hij het jaar daarvoor vanuit LAFC kwam. Een beetje een MLS-nomade en om eerlijk te zijn begrijpen we niet helemaal waarom een allround speler als Kaye, die zowel met zijn dribbels als zijn passing voor gevaar kan zorgen, zo vaak van club wisselt. Want een speler die vanachter zijn eigen middenveld acht keer (!) per wedstrijd een ploeggenoot vindt in het laatste derde van de tegenstander, gemiddeld 3,3 keer dribbelt en daarbij 2,56 keer terreinwinst boekt én daarbij slechts drie keer de bal op eigen helft verliest is een ideale spelopbouwer die voor heel veel ploegen bruikbaar kan zijn. Kaye kan snel handelen en durft dat ook te doen, getuige zijn 47 passes per wedstrijd. Maar belangrijker: Hij denkt vooruit en passt maar in 13% van de gevallen naar achter. Een voorwaarts denkende en zuiver passende middenvelder is simpelweg voor heel veel ploegen interessant en spelers van het niveau van Kaye zouden in de Eredivisie tot bloei komen.
Als laatste belichten we een aanvaller uit Marokko. En niet zomaar een, maar de huidig topscorer van de Serie B met negen goals in twaalf wedstrijden (en vier assists). We hebben het hier over Walid Cheddira. Het is een spits in de klassieke zin van het woord, want Cheddira heeft totaal geen interesse om veel bij het spel betrokken te zijn. Hij passt nog geen vijftien keer per wedstrijd en is nog minder (11,5 keer) bereikbaar voor ploeggenoten om naartoe te passen. Hij verdedigt bijna niet, zo blijkt uit zijn minder dan 1,5 geslaagde verdedigende actie per wedstrijd, en ook genieten fysieke duels niet zijn voorkeur (24 duels per wedstrijd aangegaan en 39% gewonnen). Maar hij schiet en hij scoort. Keepers zien Cheddira bijna 3,5 keer de trekker overhalen – en nog van dichtbij ook. Gemiddeld heeft een schot 26% kans om een doelpunt te worden. Maar zelfs daar overpresteert hij op, omdat hij gemiddeld 28% van zijn schoten scoort. Is er dan, buiten zijn schoten en goals, niets bijzonders te melden? Misschien is er nog een verborgen dribbeltalent, dat wordt overschaduwd door eerdergenoemde schoten en goals. Want hij brengt de bal 2,3 keer per wedstrijd 1/3de dichter bij het vijandelijke doel en krijgt ook nog eens gemiddeld 1,55 vrije trap mee. Cheddira is ongelofelijk direct in al zijn acties dat je zou denken dat het moeilijk is vol te houden, maar de 24-jarige speelt al op deze manier sinds de Serie D en het blijft werken. Waarom zou dat nog een niveau hoger, bijvoorbeeld in de Eredivisie, ook niet kunnen?
- Klik hier voor deel 1 van 'FIFA World Cup potentials', waarin groep A uitgelicht wordt.
- Klik hier voor deel 2 van 'FIFA World Cup potentials', waarin groep B uitgelicht wordt.
- Klik hier voor deel 3 van 'FIFA World Cup potentials', waarin groep C uitgelicht wordt.
- Klik hier voor deel 4 van 'FIFA World Cup potentials', waarin groep D uitgelicht wordt.
- Klik hier voor deel 5 van 'FIFA World Cup potentials', waarin groep E uitgelicht wordt.
Reacties
Nog geen reacties