feyenoord-rome-kaart-wish-you-where-here

Nieuws

Kort geding mogelijk; "Verbod op Feyenoordfans in Rome is onwettig"

Puck

Na het gelijkspel van gisteren in De Kuip (1-1) wordt de tussenronde ontmoeting in de Europa League tegen AS Roma aankomende donderdag beslist in de Italiaanse hoofdstad. Uitsupporters zijn bij dat duel niet welkom, al zal dit sommige Feyenoordsupporters niet weerhouden naar Rome af te reizen. Ook al zullen zij de wedstrijd waarschijnlijk in de stad moeten kijken en niet in het Stadio Olimpico.

Vorige week publiceerde de stad Rome het decreet waarin alle Nederlanders de toegang tot het stadion worden ontzegd. De afgekondigd maatregel geldt alleen voor het bezoek van het stadion, want in de stad zijn Nederlanders wel welkom. Het decreet is niet op zichzelf staand, want eerder dit seizoen was deze eveneens van kracht rondom het uitduel met SS Lazio, evenals vorig seizoen toen Feyenoord en AS Roma ook al tegenover elkaar stonden. 

Eintracht Frankfurt jurisprudentie
Volgens Italiaanse advocaat Lorenzo Contucci, expert in gebiedsverboden, bevind Feyenoord zich hierdoor in een kansrijke positie om via een kort geding alsnog toegang voor haar supporters af te dwingen.

Contucci legt uit: “Het probleem dat de Romeinse prefect zichzelf oplegt met dit decreet, is dat hij een verbod op kaartverkoop oplegt aan iedereen die inwoner is van het Koninkrijk der Nederlanden. Hieronder vallen zelfs inwoners van de eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius in het Caribisch gebied.” De advocaat stelt dat er een buitengewone gebeurtenis plaatsvindt. "Zijn we in oorlog met Nederland? Ik denk het niet. Ik wil de fans van Feyenoord er daarom op wijzen dat deze maatregel onwettig is, zoals reeds door het hooggerechtshof verklaard voorafgaand aan de wedstrijd tussen Napels en Eintracht Frankfurt."

Bij die wedstrijd waren geen Duitse fans welkom, waarop advocaten in opdracht van Frankfurt naar de rechtbank stapten om het verbod ongedaan te krijgen. Dit deden zij met succes. Het hooggerechtshof in Napels besloot de maatregelen onwettig te verklaren. Volgens Contucci stelde werd daarbij als hoofdreden genoemd dat; "Een verbod om voor alle sectoren van het stadion kaarten te verkopen aan inwoners in Duitsland simpelweg niet is toegestaan. In de Europese Unie kan er in feite geen maatregel bestaan, die de hele bevolking van een staat verbiedt om een kaartje voor een voetbalwedstrijd te kopen”. Naar aanleiding van deze uitspraak tekende de prefect van Napels een nieuw decreet, waarin werd opgenomen dat niet alle Duitsers, maar enkel inwoners van Frankfurt niet naar de wedstrijd mochten. Honderden Duitsers werden uiteindelijk gewoon toegelaten tot de wedstrijd. 

Feyenoord en het uitduel tegen AS Roma
Feyenoord heeft de mogelijkheid eenzelfde weg te bewandelen als Eintracht Frankfurt. Middels een kort geding is het aannemelijk dat de 'Frankfurt-jurisprudentie' van kracht wordt, dat er voor zorgt dat een totaal verbod op Nederlanders van tafel gaat. Een mogelijke vervolgstap zal zijn dat Rome met een verbod op Rotterdammers zal komen. In dat geval zullen inwoners van de stad Rotterdam niet naar binnen mogen, maar Feyenoorders uit andere plaatsen wel. Aangezien de wedstrijd al over twee weken op het programma staat, bestaat zelfs de mogelijkheid dat de prefect geen tijd meer heeft om tegen de eerste uitspraak in hoger beroep te gaan. 

"Hoelang zal Rome nog verboden terrein zijn voor Feyenoordfans? Is dat 5 jaar? Nog 10 of 20 jaar? Voor altijd?" 

Steun van Europese supporters
“De club Feyenoord heeft eigenlijk de morele plicht om iets voor haar supporters te doen”, zo zegt het internationale supportersplatform Football Supporters Europa (FSE) in een reactie op de Romeinse maatregelen. "Helaas heeft dit besluit niet alleen Feyenoordfans getroffen, maar hebben de Nederlandse autoriteiten eveneens besloten - in een onnodig wederkerig besluit - om geen Italiaanse supporters in De Kuip te ontvangen”, aldus Martin Endemann, Head of Policy van FSE. 

Endemann toont zich op de hoogte van de oorsprong van de maatregel. “We zijn ons er volledig van bewust dat deze beslissingen voortkomen uit problemen toen Rotterdamse fans acht jaar geleden rond een wedstrijd in de binnenstad tekeergingen.” De supporters-expert vraagt zich alleen af wanneer de patstelling tussen Rotterdam en Rome eindigt. “Hoelang zal Rome nog verboden terrein zal zijn voor alle Feyenoordfans, als ze opnieuw worden geloot tegen Roma of Lazio? Is dit vijf jaar? Nog tien of twintig jaar? Voor altijd? Dit voelt voor ons meer als wraak dan als preventie.”

FSE heeft in het verleden steevast betoogd dat het toegang geven tot een uitvak, de veiligste manier is om supporters in een andere stad te huisvesten. "Uitvakken zijn een cruciaal element om de veiligheid en beveiliging van bezoekende fans te garanderen. Het betreft geen voorrecht dat op elk moment kan worden ontnomen. Het verbieden van fans om wedstrijden bij te wonen zal alleen maar nieuwe risico's creëren en lossen niets op. De perikelen rondom de wedstrijd tussen Napoli en Eintracht eerder dit jaar getuigen daarvan. We hadden gehoopt dat er een les geleerd zou zijn. We willen alle betrokkenen, de voetbalclubs, maar bovenal de autoriteiten, herinneren aan hun plicht om de fundamentele rechten van supporters te beschermen, inclusief de vrijheid van reizen en beweging.”

Berusting onder Feyenoordsupporters
Met het oog op de recente jurisprudentie zoals betoogd door Contucci en nauwgezet gevolgd door de FSE, zal het er in de toekomst op neerkomen in hoeverre clubs bereid zijn om gebiedsverboden voor hun supporters aanhangig te maken. Zijn de clubs bereid voor hun supporters in de bres te springen, met het mogelijke gevolg dat zij autoriteiten en wellicht voetbalbonden tegen de haren in te strijken. 

De afgelopen wedstrijden in Rome tegen zowel AS Roma als SS Lazio reisden een handjevol Feyenoorders af naar de speelstad. Het stond in schril contrast met de bijna 8.000 fans die Feyenoord achterna waren gereisd in 2015. De sindsdien genomen maatregelen lijken effect te hebben, want steeds minder supporters zien nog heil in een bezoek aan de Italiaanse hoofdstad.

Delen

Reacties

De fans van Bayern München namen het op voor de uitfans van Feyenoord én AS Roma. Zij hingen een spandoek op tijdens hun duel tegen Lazio in Rome, dat er zonder uitfans geen voetbal is. De fans van Feyenoord en Roma zijn niet welkom in elkaars stadion; de twee teams ontmoeten elkaar in de tussenronde van de Europa League ... > https://sportnieuws.nl/voetbal/nieuws/bayern-munchen-moet-in-de-achtervolging-na-nipte-nederlaag-tegen-lazio-2024021418384478439
Het is eerder andersom; wij niet daar, dus zij niet hier
Wij spelen volgend jaar weer in de Champions League en Roma of Lazio speelt volgend jaar als het meezit in de Conference League, waar ze thuis horen. Dan kunnen we ze in ieder geval 1 seizoen niet loten.
Dat is een fout in het artikel: over 2 weken beslist. Aanstaande donderdag moeten we al aan de bak.
Dus omdat er in 2015 in de binnenstad flink vernield is mogen ze wel in de binnenstad komen maar niet in het stadion? Ik snap dat er hierdoor veel minder mensen naar Rome gaan en de kans op vandalisme afneemt, maar het klinkt wel raar. Is het jammer dat de toegang weigeren onwettig is en er niets mee gedaan is?
Ik vindt het jammer dat je daar geen Feyenoord supporters kunt zien en horen, helemaal als het voorspoedig gaat! Maar als het niet kan omdat een grote groep de kans op vernielingen vergroot dan moeten we dat voor nu accepteren. Ook al is toegang weigeren onwettig, toegang krijgen is een recht dat samengaat met de plicht om je te gedragen.
Denk dat iedereen zonder problemen over (de in de tekst aangegeven) twee weken richting Rome kan.
Spelen gewoon volgende week hoor Puck
Wat ik vooral hoop is dat als er supporters heen gaan, het normaal verloopt. De terughoudendheid vanuit Rome is volledig te begrijpen gezien het verleden. Laat dit een mogelijke nieuwe start zijn waar we laten zien dat het anders kan.
Helemaal mee eens. We hebben nou eenmaal een grote groep ‘supporters’ die het niet kunnen laten om als barbaren tekeer te gaan, dus lekker laten zo. Dat we nu drie jaar op rij Rome loten is botte pech maar aan onszelf te danken.
Het is pas februari hè. Dus (eind) 2015 is maar 8 jaar en een paar maanden geleden.
Die wedstrijd in 2015 was in februari
Precies, toen was Fred Rutten de trainer.
Yep eerst Groningen om 8 uur, verwacht dat we maar 1 helft nodig hebben en dan hop naar Rome
Rome is volgende week, niet over 2 weken
De 29e tegen Groningen, volgende week donderdag de 22e tegen Roma