clyde-best-1

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Nieuws

Clyde Best als eregast in De Kuip

Dennis

Clyde Best wordt morgen tijdens de thuiswedstrijd tegen Almere City FC ontvangen als eregast, zo meldt Algemeen Dagblad. De voormalige spits uit Bermuda speelde in 1977 een half seizoen op huurbasis in De Kuip.

Als donkere, behaarde en bonkige speler was Best een verschijning in die tijd. Voor de Rotterdammers speelde hij 23 duels, waarin hij drie keer scoorde. Ondanks zijn korte verblijf bereikte hij een cultstatus in de clubgeschiedenis. Dat zit hem vooral in zijn achternaam. Op de tribune werd vaak gegrapt dat Feyenoord dacht met Best een wereldtopper te hebben vastgelegd, maar zich had vergist in de voornaam. De Noord-Ierse voetbalster George Best maakte in die tijd furore, maar Feyenoord contracteerde toch echt Clyde.

Best kon bij Feyenoord geen potten breken en werd opgenomen in de lange lijst van mislukte spitsen sinds het vertrek van Ove Kindvall in 1971. Over Clyde Best wordt momenteel een documentaire gemaakt. Rond het WK 2026 zal deze op een nader aan te wijzen streamingsdienst te zien zijn.

Delen

Reacties

Bonkig? Die vent is dikker dan de lokale alcoholist?
Ondanks al het gezeik op deze website de laatste tijd, heel mooi dat jullie hier aandacht aan besteden! Echt top! Dikke + voor jullie
Ah, dat zal met Timber ook wel gebeurd zijn dan 🤣
Ik zie mijn opa nog de tafel bijna doormidden slaan bij Studio Sport om Meneer Best. Hij werd gek van m.
Ik herinner me Glen Kwidama nog. Die was zo snel dat we langs de lijn riepen: ‘Kiwi in Oranje’
Ja, echte topper die tijdens AD-toernooi zelfs even de andere kant op voetbalde.
Held! De eerste wedstrijd die ik bezocht in de Kuip, stond hij in de spits!

We worden oud…
Was net te jong om alleen naar het stadion te mogen gaan...pas in 1978. Maar deze periode doet mij wel wat. Stadion indrukwekkend. Gem. 18.000 toeschouwers. Maar voor mijn gevoel veel meer. Cafés om het stadion hadden de eredivisie stand met bordjes opgehangen in hun cafe/bijartruimte. Iedere club hun eigen bordje. Feyenoord was in het buitenland een hele grote club van naam en faam.
Ja, opvallend in die tijd, hè. Dat het aantal toeschouwers zoveel lager lag bij doorsnee wedstrijden.
Er werd destijds wel gekscherend gezegd dat die tweede ring er nu wel af kon
.
Een legende in England ... ook hoe hij omging met spreekkoren...

https://youtu.be/8gKH-WI-UVE?feature=shared
Ach,Clyde Best,toffe gozert .In die tijd of eerder had je ook nog de Wegerlee broers uit zuid Afrika, moest een sensatie worden ,na 1/2 jaar nooit meer iets gehoord
De best man had nooit ijs of sneeuw gezien
Hadden ze hem een paar schaatsen ondergebonden hilarisch
Toen kon je nog vrij naar de training
Heb nog een Bouts kaart van hem
Mooi cult mannetje
Mooi om onderstaande ervaringen van mensen, die deze periode en deze markante speler bewust hebben meegemaakt, te lezen. Het historische purisme rondom tijd, sfeer en speler spat er van af. Voor mij een breath of fresh air na sommige andere artikelen in combinatie met sommige 'reacties' die het oproept
Kan me nog herinneren hoe ik hem als jongetje toezong in de Kuip. Ik besefte eigenlijk niet hoe kort hij maar voor ons heeft gespeeld.
Hij schoot wel hard altijd, alleen niet zo vaak raak.
Dat waren nog eens tijden. Ik heb ‘m nog zien spelen.
Ik ben van iets later. Vertel, wat was het mooie aan die specifieke tijd? Ik begon zelf Feyenoord te supporteren in de welbekende 'HCS' periode. Ik zeg nu tegen mijn zoons ' dat waren nog eens tijden', terwijl ik weet dat het toen qua voetbal kommer en kwel was.
Gewoon, je kon in het stadion naar elkaar roepen naar de overkant hoe t ging, iedereen een hand geven, en het licht als laatste uit doen. In mijn beleving regende het altijd en volgens mij was de aanvangstijd toen nog zondagmiddag 1400 uur. Met smiddags Frits van Turenhout om half 5 met zijn null null. Studio Sport voegde savonds toe welke ploeg een witte broek had ivm de zwart wit tv kijkers. Behalve als reclameborden in beeld kwamen, dan werd t niet uitgezonden.
Nou, het was een beetje sarcastisch bedoeld. Na ‘74 werd het steeds minder. De jaren 80 waren het dieptepunt ondanks Een korte opleving in ‘84. Maar ook door EC wedstrijden was het toch altijd speciaal en er was altijd hoop.
Je vraag was ook wat er dan zo speciaal was. Nou, ik was 10 jaar en die grote Kuip maakte op mij een enorme indruk. Die rood-witte zee. Mijn oma woonde hemelsbreed 500m vd Kuip en als er gescoord werd trilden de kopjes op tafel. In die tijd is mijn onvoorwaardelijke lief voor Feijenoord ontstaan en dat was niet altijd een feest zoals je weet.
@Ernst: Ik begrijp volkomen wat je bedoelt. @ de rest: Mooi om via deze weg zo'n 30 jaar na dato nog van die levendige herinneringen naar boven te krijgen. Tja, ik was ook 1 van die 8.000....
In die tijd kon je je auto bijna in de kuip zelf parkeren. Regelmatig thuiswedstrijden met 5,000 - 15,000 bezoekers meegemaakt. Met uitzondering van de toppers tegen PSV (35,000) en Ajax (50,000).
Maar we hebben al die ellende overleefd en hier staan we. Solide🍻
Ik ook tegen bvv den bosch uitslag 3-0 hij scoorde volgens mij nog
Ja,, ook nog live mogen zien spelen, wat een tijd 😩