Primeur Bevestigd
Rugnummer 6 | VK Sportphoto

VK Sportphoto

Series

Aanbeveling • Interessante defensieve middenvelders

FeyenoordTM

De tweede plek, en daarmee opnieuw Champions League voetbal, lijkt voor Feyenoord dit seizoen nagenoeg binnen. Het vizier kan al voorzichtig op een hete transferzomer. In een serie van elf artikelen behandelen we per positie de spelers die wat ons betreft potentie hebben voor Feyenoord. Met vandaag: mogelijke versterkingen voor de positie van de centraal defensieve middenvelder.

In een eerdere Squad Depth concludeerden we al: het verloop gaat deze zomer waarschijnlijk groter zijn dan ooit en dat geldt voor vrijwel elke positie. De Rotterdammers gaan per positie met een budget van maximaal tien miljoen euro de markt op en de schaduwlijsten liggen klaar. Zodra er iets concreets speelt, lees je dat bij 1908.nl — maar tot die tijd is alle speculatie ook wat waard. Vanuit ons netwerk is gebleken dat de onderstaande defensieve middenvelders een interessant profiel hebben voor de Rotterdamse club.

Mats Wieffer presteert in het shirt van Feyenoord uitermate goed. Hij lijkt de speler van het seizoen te worden en houdt nieuwkomer Ramiz Zerrouki, waarvoor Feyenoord ruim zeven miljoen neertelde, voorlopig op de bank. Na een mogelijk zomers vertrek van Wieffer lijkt Zerrouki de gedoodverfde opvolger te worden, maar de Algerijns international heeft vooralsnog in slechts enkele wedstrijden laten zien het niveau van de Rotterdammers aan te kunnen. Wat niet is, kan uiteraard nog komen: maar het mogelijke verlies van Wieffer gaat Feyenoord ongetwijfeld hard voelen. De club zal de markt zeker in de gaten moeten houden voor waardige vervanging.

Wat zoekt Feyenoord in een centraal defensieve middenvelder?

De centraal defensieve middenvelder moet bij Feyenoord dienen als spelmaker die tegen de startende elf aanhikt, of zelfs direct inpasbaar is. De middenvelder moet sterk en wendbaar zijn, maar ook een verticale dynamiek in huis hebben. Buiten goede verdedigende kwaliteiten, moet de speler ook capabel genoeg zijn om de bal goed te ontvangen en naar voren open te draaien. Positionering, eerste aannames en tactische inzichten zijn andere pré’s. Feyenoord mikt voor deze positie het liefst op de leeftijdscategorie 20-25.

In de zomer van 2021 had Feyenoord al belangstelling voor de middenvelder die destijds voor FC Groningen uitkwam, maar de Rotterdamse budgetten lagen niet voorhanden. De club koos uiteindelijk met mindere financiële middelen voor de komst van Fredrik Aursnes, terwijl Matusiwa een transfer naar Stade Reims maakte. Vanuit Reims maakte Matusiwa later een binnenlandse transfer naar Stade Rennes, waar hij momenteel een marktwaarde van maar liefst dertien miljoen euro vertegenwoordigt. Hij ligt daar vast tot medio 2028, wat hem vrijwel onhaalbaar maakt voor een club als Feyenoord — maar de Rotterdammers moeten de ontwikkelingen rond deze Nederlander nog altijd in de gaten houden.

Feyenoord haalde met Santiago Gimenez eerder een voltreffer op uit Mexico en kan dat met Érick Sánchez opnieuw gaan doen. De middenvelder van Pachuca voldoet zeker aan het profiel van wat Feyenoord zoekt in een CDM, maar is met 1 meter 67 wel wat aan de kleine kant. Sánchez ligt tot eind 2025 vast in de Liga MX Apertura en vertegenwoordigt een ingeschatte waarde van tien miljoen euro.

Wil Feyenoord het dichter bij huis zoeken, moet de club de ontwikkelingen van Dan Neil in de gaten houden. De 22-jarige smaakmaker staat tot medio 2026 in de Championship onder contract bij Sunderland AFC, waar hij een ingeschatte marktwaarde van vijf miljoen euro vertegenwoordigt. De beelden van de veelzijdige middenvelder spreken voor zich: hij past geweldig in de spelprincipes van de Rotterdamse club. 

Terug naar Mexico, waar wel meer interessante spelers onder contract staan. Marcel Ruiz is de volgende naam die wij willen tippen als interessante optie voor Feyenoord. Hij staat tot medio 2027 onder contract bij Liga MX Apertura club Toluca, waar hij een marktwaarde van zes miljoen euro geniet. De 23-jarige Mexicaan kan ook dieper in het middenveld opgesteld worden.

In de Eredivisie lopen niet bijster veel CDM's die de spelprincipes van Feyenoord aankunnen, maar met Dirk Proper zouden wij de gok wel durven nemen. Onlangs zag de rechtspoot op het middenveld van N.E.C. Nijmegen zijn marktwaarde doorstijgen naar vijf miljoen euro. Een naam om absoluut in de gaten te houden, mocht hij op tijd fit raken voor de bekerfinale tegen Feyenoord. In Nijmegen staat Proper tot medio 2025 onder contract. Hij speelt al sinds 2011 voor de bekerfinalist, die hem over wist te nemen uit de jeugd van SV Spero.

László Bénes

Een linkspoot die dit seizoen ongelofelijke cijfers scoort in de 2. Bundesliga: László Bénes. Met een actuele marktwaarde van vijf miljoen euro staat hij nog tot medio 2026 onder contract bij Hamburger SV. Feyenoord kan de Slowaak tegen een niet al te hoge clausule ophalen indien HSV niet weet te promoveren naar het hoogste niveau: Die Rothosen staan op het moment derde, een plek die recht geeft op het spelen van duels om promotie/degradatie. Bénes is inzetbaar als CDM, CM en CAM. 

Disclaimer • Het zou goed kunnen zijn dat Feyenoord inderdaad belangstelling heeft voor één of meerdere namen uit deze serie. Natuurlijk weten we vaak meer dan we schrijven, maar het gaat er om: waarvoor is de club concreet? Dat antwoord is helder: voor geen enkele naam die in deze serie genoemd wordt. De aanbevelingen zijn dan ook puur speculatief bedoeld. Daadwerkelijke, concrete nieuwsitems volgen in een later stadium.

Ben jij het eens met de geopperde namen? Zelf nog ideeën? Laat het ons weten in de commentsectie!

Bekijk hier welke keepers wij aanbevelen ⤵️
Bekijk hier welke rechtsbacks wij aanbevelen ⤵️
Bekijk hier welke rechter centrale verdedigers wij aanbevelen ⤵️
Bekijk hier welke linker centrale verdedigers wij aanbevelen ⤵️
Bekijk hier welke linksbacks wij aanbevelen ⤵️

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Brendan Aaronson, Amerikaan speelt echt gaaf bij Union Berlijn. Aan de dure kant maar mss huur
Een goedkope optie voor middenveld is duarte.
Het was altijd groot talent bij Sparta.
Is nu 25, zou voor de breedte van je selectie een optie kunnen zijn. Zeer betaalbaar zijn contract loopt af.
Wellicht zou Ludovit Reis een optie zijn ?
wil weg bij HSV, maar heeft al voldoende opties
Tijdje geleden werd er gezegd dat Atsuki Ito op het lijstje stond. Is een verdedigende middenvelder. Niet meer interessant?
Idd. Het vreemde is: alle spelers waar we eerder in geïnteresseerd waren staan nu niet op de lijst. Geldt voor Ito idd maar voor de verdedigers.
Eerst maar eens een linksbenige middenvelder.
Zou dan voor Proper gaan. Iemand anders noemde Medina, een topper! Al denk ik dat hij te hoog gegrepen is. Clasie misschien een optie?
Clasie had het met AZ al moeilijk in Europese duels. Ik denk dat we op deze positie verder moeten met Zerrouki, Zechiël en Vd Belt
Clasie alleen doen als Nieuwkoop weg is. Puur voor CL home grown. Maar mag bankie warm houden
Gloeiende gloeiende, net begonnen aan Sunderland Till i Die S3, staat hierboven een keiharde spoiler...
De kans dat Wieffer weggaat lijkt me inderdaad erg groot. Met Zerrouki heb je gewoon een degelijke vervanger. Uiteraard moet je dan nog een concurrent voor Zerrouki aantrekken, maar daar kan Feyenoord denk ik beter niet de absolute hoofdprijs (rond de 10 miljoen) voor betalen. Dat budget kun je beter reserveren voor posities, waar je minder makkelijk een goede speler uit de huidige selectie voor kunt doorschuiven of echt een kwaliteitsimpuls nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een rechtsbuiten of een opvolger voor Hancko.
Ja. Dat zal ervan afhangen of de staf hem voor komend seizoen ziet als een speler die goed genoeg is om flink wat wedstrijden te spelen voor Feyenoord 1.
aanvallend prima. verdedigend super slecht. Moeten we niet aan beginne. Read de kans geven als back up volgend jaar.
Nee, daar hebben we Smal al voor... (aanvallend goed, verdedigend dramatisch(.
Onder 21 alleen op kop. Groningen verloren. Zo dom dat vorige week niet wonnen.
Jong Sparta gelijk is nog niet veilig
Met errouki hebben we hier na vertrek van Wieffer al een prima. Verder loopt er nog vd Belt rond die hier kan spelen en Zechiel volgens mij ook. Een aankoop van een defensieve middelverder lijkt me niet nodig.
We gaan bijna zeker weer CL spelen. Zerrouki kan dat niveau echt niet aan, laat staan van den Belt. Zechiël is voor de toekomst, over een jaar of 2.
Ben ik niet met je eens. Zerrouki is om de een of andere redenen nog steeds niet populair bij de supporters, maar in de CL speelde hij meestal meer dan degelijk. Van Timber zeiden we vorig jaar trouwens ook dat hij een absolute miskoop was die het niveau niet aankon. Van de Belt heeft wel degelijk heel veel in huis en dan niet op de nummer 10 positie en Zechiël heeft het voor zijn boessure al een paar keer laten zien. Er zijn plekken waar ik uitbreiding van de selectie zeker nodig vind, maar niet op de 6 positie.
Feyenoord moet Azzedine Ounahi kopen van Olympic Marseille, loop en actie en afgelopen wk sensatie , ze willen hem verkopen geen gelukkig huwelijk bij die club , denk dat ie bij ons iedereen stuk zou spelen een echte typische slot speler
Is meer aanvallend ingesteld. Zou hem niet als meest controlerende speler zetten.
Een leuke speler maar persoonlijk denk ik als Feyenoord zijnde geen Afrikaanse spelers halen!en nee heeft met niks anders te maken dan die Afrika cup!ben je meteen een half elftal kwijt en al je middenvelders
Bij HSV loopt wel een prima speler rond, maar die zie ik er niet tussenstaan. Ludovit Reis zou een perfecte aanwinst zijn voor Feyenoord. Inmiddels is deze speler van jong Oranje niet alleen vaste waarde bij HSV maar ook reserve aanvoerder. Fysiek sterk, een geweldige techniek, een enorm loopvermogen en het vermogen om het spel te versnellen.

Ook bij Cagliari loopt een uitstekende verdedigende middenvelder rond. Ibrahim Sulemana is een jonge Ghanese controlerende middenvelder die perfect in het plaatje van Arne Slot past.
Reis komt niet heeft super veel andere opties
Geen opties waarbij hij Champions League kan gaan spelen en mee kan strijden om de landstitel. Subtop Bundesliga salarissen zijn haalbaar binnen het huidige salarishuis
Matusiwa te duur. Sanchez is meer een 8/10. Proper te klein imo. Brazkho van Dynamo Kiev is heel interessant.
@FeyenoordTM
Denk jij dat De Roon op het lijstje staat bij Slot? Transfervrij, Nederlands en ervaren. Vind hem zelf niet goed genoeg, maar Slot heeft graag Nederlandse spelers.
Zou toch fijn zijn om antwoord te krijgen ipv een mening lijkt me.
Aster Vranckx, Ibrahim Sulemana of Nico Gonzalez! Marktwaarde is te overzien alleen het salaris is altijd moeilijk in te schatten. Zijn in ieder geval talenten die iets speciaals lijken te hebben wat ik toch een beetje mis bij Zerrouki (Denk aan snelheid, goede tackle of snelle balbehandeling). 🙏🏻
Matusiwa is wel echt onhaalbaar... Sanchez meer een CM. Propper is voetballend wel echt goed en kan het op dat gebied zeker aan, maar wel erg klein en geen power. Vraag me af of je daarmee aan kunt komen in Europa
Ik vind het zo jammer dat Hartjes een ernstige knieblessure heeft opgelopen. Hij begon veel belovend. Was ook topfit. Zat overal tussen. Ik denk zelfs beetje vergelijkbaar met Proper. Beide zijn klein, maar hebben toch voldoende dynamiek. Beide erg goed aan de bal, kort wegdraaien, goed in de passing etc. Had zich bij Excelsior echt goed kunnen ontwikkelen.

Van dit rijtje vind ik Marcel Ruiz het meest interessant. Ook Ardon Jashari vind ik een interessante speler.
Ruiz en Benes zijn niet echt verdedigende middenvelders. Meer type Veerman.
@FeyenoordTM Wordt Laidouni nog gezien als optie? Volgens mij werden wij daar tijdens het WK nog lichtjes mee gelinkt echt een goede speler was dat.
Kan me nog herinneren dat hij helemaal uit zijn plaat ging na een goede tackle toen. Vol met passie die jongen en past perfect in het plaatje naar mijn mening.
Wil je een speler die er direct staat: Cristian Medina!
Wil je een jongen die tegen de basis aanhikt en enorm potentieel heeft: Elian Irala!
Misschien dat ook V/D Belt beter rendeert vanuit de meest controlerende rol. Speelde daar bij PEC ook regelmatig waar die echt met kop en schouders boven de rest uit stak in de KKD. Beter dan wat Wieffer deed bij Excelsior of de jongens van Dorderecht.
Zal het wel leuk vinden als Proper komt. Verder zijn die Mexicaantjes echt top.
Dennis geef zijn account is terug!!!?!!
Ja proper lijkt me oprecht een goede zet alleen je heb al 2 cdms
Tis niet dat we zr gaan halen he, gewoon vervanging van als Wieffer evt. deze zomer toch zn biezen pakt en ons mooie cluppie gaat verlaten.
Zou je Proper boven Sano kiezen?
Sano is toch geen verdedigende middenvelder?
Sano is een aparte maar bijzondere speler. Hij kan op vrijwel alle posities en ook nog eens goed uit de voeten. Zo heeft hij dit seizoen niet alleen als controleur maar ook als centrale middenvelder, aanvallende middenvelder, linksbuiten en rechtsbuiten gespeeld.
Sano is een prima speler en nog jong. De vraag is idd wat nou zijn beste positie is. Vraag me af of hij wel een goede 6 zou zijn.