opkomst vuurwerk

VK Sportphoto

Nieuws

Brief aan Aboutaleb: Feyenoord betaalt 4,5 miljoen per jaar voor beveiliging

Moreno

Feyenoord trekt behoorlijk de portemonnee voor beveiliging in het stadion tijdens thuiswedstrijden. Uit een brief van algemeen directeur Dennis te Kloese en stadiondirecteur Lilian de Leeuw aan burgemeester Ahmed Aboutaleb blijkt dat de club jaarlijks 4,5 miljoen euro besteedt voor de beveiliging van thuiswedstrijden. Dit meldt RTV Rijnmond.

Omgerekend komt dat neer op zo'n 180.000 euro per thuisduel. Feyenoord schrijft dat jaarlijks meer dan een miljoen mensen De Kuip bezoeken, maar dat er in verband met veiligheid vijf tot tien procent minder toegangskaarten worden verkocht dan er plaatsen beschikbaar zijn. Gemiddeld speelt Feyenoord 25 wedstrijden per jaar thuis. Daar komen volgens de club zo'n 1.200.000 mensen per jaar op af. Dat kost Feyenoord aan directe veiligheidskosten 3.500.000 euro. Dat gaat voornamelijk om personeel dat betaald moet worden. Ook komt er nog een bedrag van een miljoen euro bovenop, voor wat Feyenoord omschrijft als ‘kosten van de eigen afdelingen veiligheid en supporterszaken’.

De club maakt in het veiligheidsbeleid een onderscheid tussen een standaardwedstrijd met een laag risico en wedstrijden met een gemiddeld of hoog risico. Bij een standaardwedstrijd worden minstens 350 stewards en beveiligers ingezet. Die fouilleren iedereen die de vakken achter het doel aan de Noordzijde willen betreden. In andere delen van de Kuip wordt één op de twee supporters gefouilleerd.

Bij wedstrijden met een hoog risico schaalt Feyenoord waar nodig op naar 500 beveiligers. Bij hoog-risicowedstrijden wordt ook de hondenbrigade ingeschakeld om te controleren op het bezit van vuurwerk. In de dagen voorafgaand aan thuiswedstrijden wordt meerdere keren gecontroleerd of het terrein veilig is en of er nergens vuurwerk verstopt is. Bij wedstrijden in de categorie ‘hoog’ checken deskundigen het stadionterrein zelfs op de aanwezigheid van explosieven en bommen.

Het volledige document telt 55 kantjes. Het merendeel ervan bestaat echter uit bijlages; de brief zelf telt acht pagina's. De door Feyenoord verstuurde brief is hier te lezen.

Delen

Reacties

Al dat geld voor een klopje langs je jas.... Dat kan toch slimmer.
Het is goed om deze feiten eens op een rijtje te zetten, maar met alle respect, stadion en club geven hun eigen geld uit. Laten de lokale overheden eens een vergelijkbare optelsom geven van het gemeenschapsgeld dat we met zijn allen kwijt zijn omdat sommige halve zolen geloven in de romantiek van rauwe randjes.
Voor de goede orde, de veiligheid van (mede) burgers is essentieel voor 'de openbare orde' en is dus een gemeenschapszaak en voetbal is een in veel opzichten, belangrijk onderdeel van de samenleving maar als stadion en club menen de burgemeester ergens op aan te moeten spreken, dan is dat een beetje veel voor de (tri-)bu(h)ne. Het collega van B&W heeft in het verleden het Maasgebouw niet bestormd, voor zover ik weet.
Ik weet het is een illusie, maar god wat zou het toch gaaf zijn als je die raddraaiers (zo genaamde supporters) kan bannen uit de stadions. en het geld dat je uiteindelijk zou kunnen besparen nog meer kan gaan inzetten voor meer kwaliteit op het veld.

Er is vast nog wel wat plek voor de "sfeermakers" in de PI Vught of op het eiland pampus of een van de Waddeneilanden anders. gewoon overal zo lang het maar niet in een van de stadions is
Het ruwe randje de rekening sturen zou ik zeggen.
Inderdaad hard aanpakken. En ook de personen die het allemaal goed praten. Kost de club veel geld. Zowel qua extra kosten als minder inkomsten.
Inderdaad! Iedereen die fakkels en ander vuurwerk mooi vindt moet een rekening én een stadionverbod krijgen! Samen maken we Feyenoord financieel sterker!

Meer repressie, minder sfeer!
Heb jij het factuuradres van het ruwe randje? Wat een (kans)loze opmerking weer zeg.
"Bij hoog-risicowedstrijden wordt ook de hondenbrigade ingeschakeld om te controleren op het bezit van vuurwerk. In de dagen voorafgaand aan thuiswedstrijden wordt meerdere keren gecontroleerd of het terrein veilig is en of er nergens vuurwerk verstopt is."

Die honden zijn zeker verkouden?
Nee die honden zoeken niet goed. Krijgen al een beloning voor het wakker blijven. Dat Feyenoord daar geld in steekt..
is alleen niet genoeg er komen blijkbaar ook nog steeds mensen met stadionverboden binnen en er komt nog steeds vuurwerk binnen. dus ja ok maar om het echt leuk te maken is meer nodig
Om het echt leuk te maken? Want het is nu niet leuk in de Kuip? Of je kunt niet veilig naar de Kuip?

Of kom je überhaupt niet in de Kuip?
waarom de brief wordt gestuurd is eenvoudig te herleiden door op de brief link te klikken in de laatste zin van het artikel en vervolgens de eerste alinea van de brief te lezen
Dit is een bericht waar we niets mee kunnen.
Waarom wordt deze brief gestuurd?
@1908, vraagje wat is de context van de brief? Dat moet je toch vermelden bij z'n nieuws bericht?
Aboutaleb moet zich lekker bezighouden met de veiligheid rond westrijden van het Marokaans elftal en de free palestina- demonstraties.
Ja want Marokko speelt hun wedstrijden in Rotterdam.
Free palestina- demonstraties is niks mis mee.
Nou als je oude mensen die de oorlog overleeft hebben tot op het bot beledigd dan ben je niet goed bij je hoofd en verdien je 0 respect bij mij..
Haha het wk vergeten? Hele steden werden gesloopt…
Ja alsof daar ooit rellen zijn uitgebroken bij die demonstraties? Ik was er ook. Weet niet wat jij daar hebt gezien. 30.000 doden en mede van jouw belastingcenten. Maar dan betalen rechtse mensen opeens graag.
Ik ben rechts en ik wil nog geen cent naar die landen sturen voor wapens. Wat is je punt?
Ik heb geen probleem dat je rechts blijft maar bekritiseer mensen op feiten was mijn punt tegenover een verkondigde meting en ik vind mensen op voetbalrellen vergelijken met mensen die demonstreren tegen een eenzijdig bloedbad apart om het maar zacht uit te drukken
Sorry, maar ik krijg hoofdpijn van het lezen van je verhaal
Ik van 13000 vermoorde kinderen
Iedereen. Je bent niet bijzonder
Een eenzijdig bloedbad? Beelden van 7 oktober niet gezien? Onschuldige kindjes werden eerst doodsbang gemaakt en moesten kijken hoe hun vader of moeder vermoord werden. Dat wordt maar even vergeten..
Spreek ik niet goed maar meer dan 13000 gedode kinderen. Waar is de proportie in je argument.