VK Sportphoto
Nieuws
Brief aan Aboutaleb: Feyenoord betaalt 4,5 miljoen per jaar voor beveiliging
Feyenoord trekt behoorlijk de portemonnee voor beveiliging in het stadion tijdens thuiswedstrijden. Uit een brief van algemeen directeur Dennis te Kloese en stadiondirecteur Lilian de Leeuw aan burgemeester Ahmed Aboutaleb blijkt dat de club jaarlijks 4,5 miljoen euro besteedt voor de beveiliging van thuiswedstrijden. Dit meldt RTV Rijnmond.
Omgerekend komt dat neer op zo'n 180.000 euro per thuisduel. Feyenoord schrijft dat jaarlijks meer dan een miljoen mensen De Kuip bezoeken, maar dat er in verband met veiligheid vijf tot tien procent minder toegangskaarten worden verkocht dan er plaatsen beschikbaar zijn. Gemiddeld speelt Feyenoord 25 wedstrijden per jaar thuis. Daar komen volgens de club zo'n 1.200.000 mensen per jaar op af. Dat kost Feyenoord aan directe veiligheidskosten 3.500.000 euro. Dat gaat voornamelijk om personeel dat betaald moet worden. Ook komt er nog een bedrag van een miljoen euro bovenop, voor wat Feyenoord omschrijft als ‘kosten van de eigen afdelingen veiligheid en supporterszaken’.
De club maakt in het veiligheidsbeleid een onderscheid tussen een standaardwedstrijd met een laag risico en wedstrijden met een gemiddeld of hoog risico. Bij een standaardwedstrijd worden minstens 350 stewards en beveiligers ingezet. Die fouilleren iedereen die de vakken achter het doel aan de Noordzijde willen betreden. In andere delen van de Kuip wordt één op de twee supporters gefouilleerd.
Bij wedstrijden met een hoog risico schaalt Feyenoord waar nodig op naar 500 beveiligers. Bij hoog-risicowedstrijden wordt ook de hondenbrigade ingeschakeld om te controleren op het bezit van vuurwerk. In de dagen voorafgaand aan thuiswedstrijden wordt meerdere keren gecontroleerd of het terrein veilig is en of er nergens vuurwerk verstopt is. Bij wedstrijden in de categorie ‘hoog’ checken deskundigen het stadionterrein zelfs op de aanwezigheid van explosieven en bommen.
Het volledige document telt 55 kantjes. Het merendeel ervan bestaat echter uit bijlages; de brief zelf telt acht pagina's. De door Feyenoord verstuurde brief is hier te lezen.
Reacties
Voor de goede orde, de veiligheid van (mede) burgers is essentieel voor 'de openbare orde' en is dus een gemeenschapszaak en voetbal is een in veel opzichten, belangrijk onderdeel van de samenleving maar als stadion en club menen de burgemeester ergens op aan te moeten spreken, dan is dat een beetje veel voor de (tri-)bu(h)ne. Het collega van B&W heeft in het verleden het Maasgebouw niet bestormd, voor zover ik weet.
Er is vast nog wel wat plek voor de "sfeermakers" in de PI Vught of op het eiland pampus of een van de Waddeneilanden anders. gewoon overal zo lang het maar niet in een van de stadions is
Meer repressie, minder sfeer!
Die honden zijn zeker verkouden?
Of kom je überhaupt niet in de Kuip?
Waarom wordt deze brief gestuurd?
Free palestina- demonstraties is niks mis mee.