gimenez geen penalty twente

Kenners in Zeist: ‘Bal ging ten onrechte niet op de stip’

Dennis

Na afloop van de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente was er kritiek op het optreden van Dennis Higler. Het ging daarbij vooral om het geringe aantal minuten dat als extra tijd werd toegekend en de situatie met Robin Propper en Santiago Giménez in het zestienmetergebied. Volgens kenners in Zeist, had dit een strafschop moeten zijn, zo schrijft Algemeen Dagblad.

De krant meldt dat Dennis Higler niet de enige was die de extra minuten in de Grolsch Veste bepaalde. Ook vierde official Ingmar Oostrom en de VAR-officials Pol van Boekel en diens assistent in Zeist, bepaalde de lengte van de blessuretijd.

Blessuretijd
De discussie draaide om het feit dat deze zes minuten als te kort werden beschouwd. Dat dit na afloop een onderwerp van gesprek was, kwam vooral omdat Feyenoord slap voor de dag kwam en zich door FC Twente liet aftroeven. Als de Rotterdammers een goede prestatie hadden geleverd, was er waarschijnlijk geen discussie geweest.

De zes minuten blessuretijd bleken dus aan de krappe kant te zijn. Tussen de goal van Ricky van Wolfswinkel en het moment van hervatten, na goedkeuring van Van Boekel, zat meer dan 2,5 minuut. In de tweede helft waren er vijf wisselmomenten, waarvoor 30 seconden per wissel werd gerekend. Dit alleen al rechtvaardigde 5 minuten blessuretijd. In de slotfase ging Gijs Smal nog eens naar de grond, wat het spel 30 seconden ophield, en de situatie waarin Pröpper een gele kaart ontving, duurde bijna een minuut. Al met al, reden genoeg voor meer blessuretijd. De frustratie na afloop werd echter voornamelijk veroorzaakt door het feit dat meer dan de helft van de extra tijd, uiteindelijk 6 minuten en 43 seconden, verloren ging aan tijdrekken en blessurebehandelingen.

Strafschop
Net zoals elke week zal de KNVB in Zeist de wedstrijden analyseren en bespreken. De kritiek op de schaarse blessuretijd zal waarschijnlijk niet de hoogste prioriteit hebben. Zes minuten werden als aan de zuinige kant beschouwd, maar niet buitenproportioneel.

Wat wel ter sprake kwam, was het moment in de zeventigste minuut, waarbij de overtreding van Robin Pröpper op Santiago Giménez bij een 1-0 stand door experts als een zuivere penalty werd beschouwd. Higler had hier geen duidelijk zicht op het incident in het vijfmetergebied van FC Twente, in tegenstelling tot Pol van Boekel in Zeist, die echter ten onrechte niet ingreep, waardoor de bal niet op de stip ging.